söndag 31 juli 2011

Beskrivning på stickade armband


Först väljer jag ut en gamal elkabel gärna lite kraftigare så mäter jag ut hur lång bit jag behöver klipper av biten och sedan drar jag ur alla koppar trådar så jag bara får kvar plast höljet. Därefter väljer jag garn antingen linngarn som på bilden eller bomullsgarn. Nu lägger jag upp maskor så det räcker runt plast röret 10-12st det beror på vilken grovlek du har på stickorna, så är det bara att sticka så långt som röret är, sy ihopp stickningen och det gör jag så stickningen täcker röret under tiden jag syr, tror att det blir svårt att ta på det stickade röret efter att man sytt ihop det.


Här ser ni stomen till armbandet och låset består av en gamal pennstump, har inte tryckt ihop armbandet ordentligt för att ni skall kunna se lite av pennan

Stickade armband


                             Kommer beskrivning på hur dessa armband är gjorda i morgon under rubriken stickat.

fredag 29 juli 2011

Kirskål

I går rensade jag mitt land som jag kallar kryddhyllan. Det är en kulle som skall bli en kryddhylla, men nu är där mest kirskål. Det finns en vinbärsbuske, rabarber och så är det några örter som citron timjan vanlig timjan, två olika sorter mynta, rosmarin, gräslök, persilja. Dill har jag försökt men det funkar inte det måste vara fel jord och en massa kirskål. Vet någon hur man blir av med det, har hört att om man plockar den så ger den upp men nu har jag plockat bort rubbet fyra gånger men efter att det regnat nästa gång så kommer det nog fram igen. När min mamma tittade på kryddhyllan sa hon vad är det för en fin växt som växer där, när den precis kommit upp ser de spröda små blad riktigt goda ut. Clara och jag gjorde en lasang av dessa små blad men denna gången blev det ingen lasang. Om du läser detta Clara så saknade jag dig när jag rensade landet, inte bara för att få hjälp utan sällskap m.m Jag saknar er andra också förstås.

torsdag 28 juli 2011

Armband av små pärlor nr 2


Det här armbandet har min dotter gjort någon gång för länge sedan, enkelt men dekorativt. Trä fyra blå pärlor på två ny lonlinor därefter trär man in båda linorna i den stora genomskinliga pärlan, sedan fyra blanka pärlor i varje ny lonlina därefter båda linorna i den stora pärlan. Vi kan kalla detta en rapport så är det bara att upprepa denna rapport så lång som man vill ha armbandet eller halsbandet.

tisdag 26 juli 2011

Armband av små pärlor

Här kommer en ide till ett armband som är lätt att göra, går snabbt att tillverka och det går inte åt så mycket pärlor som när man gör ett rör som jag tidigare har beskrivet. Man trär upp pärlor på 3-5 nylontrådar fäster dem i ett lås tvinnar dem eller flätar och fäster den andra endan i låset, här har jag använt ett magnetlås. Detta material har jag köpt på Millefiori.

måndag 25 juli 2011

Brosch av en liten bit spets


Av en liten bit knypplad spets gjorde jag denna brosch. Sy ihop ändarna på spetsen, tråckla en tråd i den raka siden den som inte har någon udd, dra i tråden så det bara blir ett jätte litet hål kvar i mitten. Dekorera med pärlor i mitten. Jag har använt tre olika nyanser på pärlorna men det kommer inte fram så bra på bilden.

lördag 23 juli 2011

Halsband med stopp pärlor


Jag tycker om halsband där det är mellan rum mellan pärlorna. Detta halsband är trätt på det som kallas vire, tror jag stavade rätt kanske det skall vara w. Jag är dyslektiker eller ordblind som dom sa när jag var liten, fast det är länge sedan jag gick i små skolan så upptäckte dom det när jag gick i tredje klass jag fick ingen speciell undervisning men när jag gick på realskolan fick jag skriva uppsatser extra för rektorn för att jag skulle träna. Jag måste rekommendera alla att skriva mycket för om man inte kan höra hur det skall stavas så kan man lära sig hur ett ord skall se ut skrivet. Nu kan man ju få hjälp av datorn och slippa sitta och slå i en ordbok som också kan vara svårt när man inte kan stava till ordet man söker. Nu kom jag ifrån ämnet, halsbandet är alltså trätt på en metal tråd som är inplastad  jag börjar med en stopp pärla och sedan den pärlan som halsbandet skall bestå av, två stopp pärlor en pärla och två stopp pärlor så håller jag på ett tag därefter börjar jag klämma fast en stopp pärla på varje sida om pärlan där jag vill ha den. För att få ett jämt avstånd mellan pärlorna brukar jag använda något som jag kan mäta med. Materialet till detta halsband har jag köpt på Millefiori.

fredag 22 juli 2011

Knaprig - seg - paj


I år är vårat körsbärsträd överfullt med körsbär,så i går tänkte jag något måste jag göra. Det blev en paj. Här kommer receptet. Smält 100g smör, rör ner 2 dl socker, svalna. Rör i 1 ägg, 2dl vetemjöl, 1 tsk. bakpulver. Hela degen kan röras ihop i kastrullen som du smälte smöret så blir det lite disk. Häll över i en smord form, lägg på frukt eller bär. Nu använde jag körsbär, pajen blir seg och knaprig jätte god tillsammans med grädde , glass eller vaniljsås. Den skall gräddas i 175 -200 grader i 20-30 min.

torsdag 21 juli 2011

Leksaksmus till katten

Av en fuskpäls har det blivit en leksaksmus till katten, fyll musen med torkad kattmynta så kommer katten älska denna mus.

tisdag 19 juli 2011

Krokodil örhänge

Det är roligt att ha ett krokodilörhänge det är alltid någon som kommentar det. När min dotter bodde i Florida så hade dom ett vatten drag på andra sidan vägen och där låg alltid en krokodil eller om det var en  alligator och solade, jag vet inte för jag vågade inte titta efter. Vet ni skillnaden mellan en krokodil och en aligator, jo alligatorn har lite trubbigare nos och kommer du åt att räkna tänderna så har alligatorn 80 och krokodilen 70. Det finns ett betydligt ofarligare sätt att skilja krokodilen från alligatorn. När en krokodil stänger munnen så blir den fjärde tanden i underkäken synlig, aligatorn har inga synliga tänder när den stängt munnen. Tillbaka till Florida där vid vattendraget stannade alltid skolbussen och precis vid den platsen så stod en skylt mata inte krokodilen tror jag det stod när jag tänker efter, får fråga min dotter.

måndag 18 juli 2011

Figurer av små pärlor

http://pagesperso-orange.fr/mk.perles kan man hitta flera små figurer + beskrivning. Denna lilla fågel har jag på en väska som dekoration.
Den här lilla mus ser väldigt platt ut men det blev bara så när jag skannade in den. Mitt barnbarn  Elona har gjort den. Jag använder den som brosch

söndag 17 juli 2011

Blomhalsband av små, små pärlor

Jag har fortfarande inte någon kamera så jag skannade in denna bild den är inte så tydlig men om man klickar på bilden så kan man tydligt se hur halsbandet är trätt. Först trär man fem gröna pärlor eller som på halsbandet stavar, därefter börjar man med blomman. Den första halvan av blomman består av fem olikfärgade blå pärlor sedan kommer mitt pärlan som är gul, därefter trär man till baka i den första av blom pärlorna, sedan tre blå pärlor och så avslutar man med att trä tillbaka i den sista pärlan före den gula mitt pärlan när man sedan drar åt tråden så hokus bokus så är det en jätte fin blomma. om man vill göra ett armband går det bra att använda en tunn gummi tråd. Jag tycker så mycket om detta halsbandet men det kanske är för att jag  fått det av min dotter på morsdag en gång för länge sedan. Fast pärlorna är så små så glittrar dom så fint i solen så jag har fått många komplimanger för halsbandet. 

lördag 9 juli 2011

Stora seed beads


Hela gummiröret är täckt med 4 mm stora pärlor och låset består av en blomma, som är köpt på Millifiori. Beskrivning på hur man gör ett sådant rör finns tidigare beskrivet.

fredag 8 juli 2011

Armband

En dag var vi hos Millefiori och köpte kedjor och pärlor.


 Och detta är resultatet av vad Clara köpte och lite inspiration från Jenny Blås halsband på hennes blog.

torsdag 7 juli 2011

Seed Beads


Det här halsbandet är gjort av dom minsta pärlorna Seed Beads. Dessa pärlor är trett med en svart och en vit pärla varannan gång i början och slutet av de sju varven och i mitten två svarta och två vita i tolv varv. När längden på röret var färdigt trädde jag pärlröret på ett svart gummi rör och i ändarna satte jag ett magnetlås. Magnetlåsen är jätte bra för stroke drabbade som kan ha nedsatt funktions förmåga i någon av händerna. Detta material kan man köpa på millefiori. 

onsdag 6 juli 2011

Prinsestårta

                       I dag skall det bli gott att smaka prinsestårtan som Clara gjorde i går

Hur man trär pärlor så det bildar ett rör

Nu har vi tröttnat på att virka, så nu skall vi göra ett halsband eller armband av små pärlor man trär pärlorna så det bildas ett rör och detta rör kan man göra olika långt beroende på om man vill ha pärlor runt hela halsen eller bara lite mitt fram på halsbandet eller ett armband. Återkommer med slut resultatet

 

Man börjar med att göra en ring av pärlor det finns i många olika storlekar, det skall vara ett ojämt antal jag brukar använda 5, 7 eller 9. På den ritade bilden kan ni se första och andra varvet. Det går lättare att göra detta rör om man har något att forma den runt som här en grillpinne eller en sticka.  Pärlan som finns på nylontråden på bilden skall nu läggas mellan den blå och den ljusblå pärlan och nålen förs in i den ljusblå pärlan. Det var inte lätt att förklara detta skrivet, vill ni ha mer förklaring hör av er. Klicka på bilden så ser ni bättre. 

söndag 3 juli 2011

Lavendel - honungsmuffins

I går var det väldigt mulet på morgonen så Pernilla och jag bestämde att vi skulle åka till Ikea för att köpa förrådshyllor. Clara älskar att baka så hon satte igång att baka muffins.

Receptet kommer från en bok som heter 500 muffins.
Till muffinsen:
225 g osaltat smör, rumstempererat
2 1/2 dl strösocker   3 3/4 dl extra fint vetemjöl
4 ägg   1 tsk vaniljessens

Till glasyren:
200 g färskost, rumstempererat  3 dl florsocker siktat
75 g honung blå karamellfärg  2 msk torkade lavendelblommor

200 grader  ungefär 18-20 st muffins
Vispa samman alla muffinsing. i en skål med elvisp till en slät ljus smet. Skeda smet i formarna. Grädda i 20 min. Låt svalna.

Glasyr, vispa hastigt samman färskost och florsockler i en skål med elvisp till en luftig, krämig smet. Vispa ner honung och några droppar karamellfärg. (Vi hade ingen karamellfärg men muffinsen blev fina ändå.) Rör ner hälften av lavendelblommorna.
Bred glasyren över muffinsen och strö resten av blommorna över.

Förvara utan glasyr i en lufttät burk i upp till 3 dagar eller i frysen upp till 3 mån.

Glasyren var lite söt så hon tog i lite Cream fresh, det syrliga och det söta blev jätte gott tillsammans.